Alegerea fotografului perfect pentru nunta ta

Majoritatea articolelor și revistelor specializate în nunți vă sfătuiesc să întrebați fotografii (de exemplu) “ce stil folosesc în editarea pozelor” sau “ce echipament folosesc”.. să fim serioși, aceste întrebări sunt plictisitoare și nu vă ajută cu mai nimic.

Am întrebat foste miresici ce și-au dorit cu adevărat de la un fotograf și, totodată, câțiva fotografi despre ce întrebări ar fi cu adevărat utile pentru alegerea fotografului perfect. Am îmbinat răspunsurile și a ieșit acest articol!

 

 

1. SUNT SUTE DE FOTOGRAFI ÎN ZONA MEA, CUM ÎL ALEG PE CEL PERFECT PENTRU MINE?

 

În primul rând caută un forum sau un blog care se potrivește stilului tău. După ce ai ales câțiva fotografi ce se potrivesc stilului tău, stabilește o întâlnire cu toți și asigură-te că nu te întâlnești cu o agenție de organizare sau cu reprezentantul unui studio! Nu este deajuns să vă placă modul său de lucru, ci să vă placă și de fotograf ca persoană.

 

2. CÂTE POZE OFERĂ ACEST FOTOGRAF (ÎN TOTAL/SEARĂ)

 

În mod normal, fotografii profesioniști fac intre 500 și 2000 de poze pe seară. Numărul pozelor este important, dar gândiți-vă și la calitatea acestora! Cei care fac peste 1000 de poze, cu siguranță vor avea imortalizate cadre/momente pe care tu nu le-ai observat sau dat atenție, astfel nu vei pierde ocazia să vezi nunta ta din altă perspectivă!

 

3. AM GĂSIT UN FOTOGRAF CARE ARE IMAGINI PASTELATE, UNUL CARE ARE POZE CLARE ȘI ALTUL CARE ARE NUMAI CADRE VINTAGE.. “CARE E TREABA” CU EI?

 

Fiecare fotograf are propriul stil și diferă software-ul de editare a pozelor. Majoritatea lor ajustează lumina de bază, culorile, dar fotografii profesioniști atribuie și un look personalizat fiecărui cadru în parte. În acest moment există trei categorii populare în editările acestora:

Clar: Ajustarea luminii pentru a da aspect natural

Mat: Un contrast mic și culori pastelate “mute”, similare pozelor vintage

Contrast ridicat: Un look vibrant și culori bogate care par să iasă din imagine

Nu contează ce stil alegi, atâta timp cât îți place!

 

4. DE CE SERVICIILE FOTOGRAFICE SUNT ATÂT DE SCUMPE?

 

Această întrebare este tot mai frecventă în rândul miresicilor și pe bună dreptate. Banii pe serviciile fotografice pentru nuntă par a fi făcuți cu ușurință, dar nu este așa. Nu că i-am plânge de milă pe fotografii profesioniști, dar vă vom explica de ce banii, de multe ori, își merită investiția (enumerăm câteva aspecte din punctul de vedere al fotografului):

 Să ai pozele mai multor nunți în propriul PC, nu numai că valorează mii de euro, dar dacă le-ai pierde ce s-ar întâmpla? – RESPONSABILITATE

 Aparatura foto este cumpărată de cele mai multe ori cu un împrumut bancar.. și nu unul mic, vorbim de ordinul miilor de euro sau zecilor de mii – RISC

 Selectarea și editarea pozelor ia timp, uneori o săptămână (sau mai mult) pentru un singur album. – TIMP

Alte taxe cum ar fi: software, publicitate, albume, reparații. – CHELTUIELI

 

 

BONUS – CE TREBUIE SĂ MAI ȘTII DESPRE SERVICIILE FOTO

1. AM NEVOIE DE AL DOILEA FOTOGRAF LA NUNTĂ?

 

În interviurile avute cu cei din branșă, referitor la acest subiect, fotograful Ionuț Preja susține că nu este nevoie de un al doilea fotograf. Bineînțeles, un al doilea fotograf poate fi de ajutor dacă prinde alte cadre decât fotograful principal (rar) și va furniza la rândul lui fotografii în plus, ca tu să ai de unde alege pentru album.

În mod normal, fotografii profesioniști au lângă ei un asistent pentru a căra echipamentul și de a amplasa lumina artificială. Indiferent de alegerea făcută, rezultatele vor fi bune atâta timp cât fotograful este de încredere și știe ce face (de reținut: nu orice om cu aparat foto în mână este fotograf – așa că ai grijă pe cine alegi și citește review-urile)!

 

2. CU CÂT TIMP ÎNAINTE TREBUIE SĂ ARVUNESC UN FOTOGRAF?

 

În România, fotografii sunt arvuniți, de obicei, înainte cu un an sau mai mult. De ce așa? Trebuie să ai disponibile pe aceeași dată RESTAURANTUL, FORMAȚIA și SERVICIILE FOTO-VIDEO. În plus, este bine să arvunești fotograful care ți-a plăcut cel mai mult (bineînțeles, acesta să fie și disponibil).

 

Alege un fotograf de incredere din lista noastra

Comentariile sunt închise.