Cum să Creezi un Blog și să Faci Bani. Muncă de acasă

În aceste momente de cumpănă, femeile cu aptitudini de antreprenoriat se gândesc cum să facă bani. Acum, dacă postul tău de muncă s-a suspendat sau desființat, îți poți încerca norocul cu un blog, astfel, muncind de acasă și făcând bani doar scriind articole. 


Ce vei găsi în acest articol?


 

 

Ce avantaje are un blog?

Nu este greu să-ți faci un blog, trebuie însă să ai răbdare și să te implici foarte mult… până la urmă este afacerea ta și trebuie să meargă. Mai mult de atât, o poți ține ca un “side-business” pentru a-ți aduce un venit suplimentar dacă ești încă angajată.

Partea bună a unui blog este că pot fi concepute de oriunde, iar scrierea articolelor trebuie să fie relevante cu afacerea ta. Nu contează dacă scrii articole de acasă, de la job-ul tău sau din Bahamas… trebuie să ai o conecțiune la internet și idei despre nișa ta.

Un alt avantaj este acela că, dacă vei avea peste 10 000 de cititori pe lună (sau mai mult), vei intra în industria “influencer-ilor” și alte companii vor dori să scrii despre produsele sau serviciile lor, acestea plătind pentru asta. O altă metodă de monetizare care vine odată cu numărul mare de cititori este aceea că vei fi plătită să înserezi link-uri spre alte site-uri (așa numitele backlink-uri pentru SEO). Deci, de ce nu ți-ai deschide un blog?

Primii pași spre crearea unui blog

Totul începe cu domeniul, mai pe înțelesul tuturor, acel nume după “www.“. De exemplu, domeniul nostru este “alizera“, iar “.ro” este extensia țării de unde provine. Apoi, vei avea nevoie de “hosting“, acesta fiind serverul unde va fi ținut site-ul. Dar hai să le luăm pe rând. Atenție, te vom direcționa numai spre cele mai bune servicii deoarece, alegerea hosting-ului este una din cele mai importante decizii – acesta va avea un impact major pentru SEO (Search Engine Optimisation). Recomandăm urmărirea întocmai a pașilor specificați mai jos. Poți alege hosting-uri mai ieftine, dar serviciile sunt net inferioare și poziția blogului tău pe Google va fi afectată.

1. Alegerea domeniului (numele website-ului)

Numele de domeniu este cel care te va reprezenta și îți va reprezenta munca, poți chiar să te gândești și la crearea unui Brand. Pentru a te face să înțelegi mai bine, voi folosi domeniul “exemplu” din “www.nume-bun.ro“.

 

Cel mai bun vânzător de domenii “.ro” este website-ul Rohost, un brand care oferă servicii foarte bune și avantajoase când vine vorba de domenii. Dar atenție, NU achiziționezi hosting-ul de la ei. Deci, cum procedezi:

Accesezi link-ul mai sus menționat (vezi imagine mai jos), selectezi din stânga paginii “Înregistrare Domenii”, apoi scrii în chenar domeniul pe care îl dorești, de exemplu: nume-bun.ro.

Înregistrare domeniu .ro
Înregistrare domeniu .ro

2. Alegerea Hosting-ului (sau găzduire). Foarte Important pentru blog!

Una din cele mai importante decizii pe care o vei lua pentru blogul tău este hosting-ul (serverul pe care va fi ținut website-ul, denumit și Găzduire). Pentru a face acest pas, apelezi la serviciile SiteGround pentru hosting (găzduire). Chiar dacă vei găsi pe alte website-uri mai ieftin, crede-mă, la un moment dat vei ajunge tot la ei, mai ales dacă vrei să ai o șansă să fii prezentă pe prima pagina Google pentru nișa ta. La aceștia ai mai multe opțiuni de găzduire, unele ieftine și altele mai scumpe. Recomandarea mea este să alegi de prima dată punctul 2 de mai jos! Însă, chiar dacă vei alege varianta mai ieftină (punctul 1), poți oricând să faci un Upgrade la varianta mai scumpă și net mai bună. Să începem:

1. Găzduire / Hosting Ieftină

Dacă dorești varianta mai ieftină pentru găzduire (vezi și pozele pas cu pas de mai jos), accesezi link-ul de mai sus, selectezi din meniul de sus “Găzduire Web“, dai de scroll în jos și vei avea mai multe opțiuni. Selectează opțiunea dorită > click pe “Alege Acest Pachet” > click “Am domeniul meu (voi actualiza nameserverele)” > completezi domeniul tău în chenar și extensia “.ro” în cel de-al doilea chenar > click pe “Utilizat” pentru a merge mai departe. În noua pagină ai coșul de cumpărături unde poți selecta cum dorești să plătești (lunar, trimestrial, etc). Foarte important! Mai jos, ai “Dedicated IP“, aceasta trebuie bifată, fiind necesară pentru SEO. Click pe “Continuare” și finalizează comanda completând cu datele tale.

Primii pași în alegerea găzduirii ieftine
Alegerea hostingului Ieftin - Pașii 7 - 8
Ultimii pași în alegerea găzduirii ieftine

2. Găzduire / Hosting Recomandată

Recomandarea mea este să alegi găzduirea special făcută pentru WordPress. Pentru început poți alege cel mai ieftin plan din secțiunea Premium. Pe lângă foarte multe beneficii, viteza blogului tău va fi excepțională. Trăim în era informației și toți avem timp limitat, iar un blog cu viteză de încărcare mare va avea numai de câștigat. Deci, cum faci?

 

1. Accesezi link-ul de mai sus și selectezi din meniu “Găzduire PREMIUM“, apoi “Găzduire WordPress SSD”

 

Găzduire Premium WordPress SSD
Găzduire Premium WordPress SSD

 

 

Dai de scroll în jos și vei avea mai multe opțiuni. Selectează opțiunea dorită > click pe “Alege Acest Pachet” > click “Am domeniul meu (voi actualiza nameserverele)” > completezi domeniul tău în chenar și extensia “.ro” în cel de-al doilea chenar > click pe “Utilizat” pentru a merge mai departe. În noua pagină ai coșul de cumpărături unde poți selecta cum dorești să plătești (lunar, trimestrial, etc). Foarte important! Mai jos, ai “Dedicated IP“, aceasta trebuie bifată, fiind necesară pentru SEO. Click pe “Continuare” și finalizează comanda completând cu datele tale.

3. Schimbarea Nameserverelor

După ce ai ales și găzduirea, este timpul să schimbi nameserverele. Pentru mai multe detalii, poți accesa link-ul de aici și să vezi cum se face (nu este greu, stai liniștită). Trebuie doar să te autentifici la RoTLD sau chiar RoHost (de unde ai luat domeniul) și să înserezi ce ai primit pe email pentru nameservere. Voi face un articol separat despre asta, dar până atunci, link-ul de mai sus te va ghida la fel de bine.

 

Este bine de știut că propagarea nameserverelor se face până la 72 ore. Practic, site-ul tau nu va putea fi accesat până aceste nameservere nu se propagă (deci nu te speria). De obicei durează câteva ore.

Instalarea Platformei WordPress

Instalarea WordPress
Instalarea WordPress

Următorul pas important este instalarea platformei pentru blog WordPress. Pentru a face acest pas, trebuie să te autentifici cu user și parola date prin email de SiteBunker (de unde ai cumpărat găzduirea), dai scroll în jos și vei vedea mai multe opțiuni la categoria “SOFTACULOUS APPS“. Selectezi WordPress (vezi imagine mai jos).

 

Găsești WordPress în Cpanel
Găsești WordPress în Cpanel

 

Dupa ce vei selecta platforma WordPress, va apărea un meniu de instalare (ca în poza de mai jos). Selectezi “Install now“.

 

Meniu Instalare WordPress
Meniu Instalare WordPress

 

Vei completa la “Site Name” cum dorești să se numească noul tău blog, iar la “Description” câteva cuvinte despre ceea ce vei scrie. Poți oricând să modifici toate acestea dacă te vei răzgândi peste câteva luni sau ai făcut o greșeală de gramatică. Atenție, va fi necesară crearea unui “User” și setarea unei parole. Să ți le notezi pe o coală de hârtie sau chiar în laptop / pc.

 

Dând de scroll în jos, la sfârșitul paginii vei observa un carusel cu “Themes“… selectezi una care să îți placă sau nu selectezi nimic și vei avea tema standard WordPress.

Blogul este gata, acum ce fac?

Ok, acum că blogul tău instalat de tine este gata, după ce îți zici de câteva ori “Doamne, ce bună sunt“, acum trebuie să îl folosești. Pentru a merge la secțiunea de blogging, în partea stângă ai panoul de control. În funcție de limba WordPress, selectezi “Articole / Posts” > “Adaugă Articol / Add Post”. Uite că ai ajuns și până aici.

“Nu știu ce să scriu prima dată, am foarte multe idei!”

Dacă nu știi cu ce să începi, scrie pe o foaie ceea ce te interesează și notează titluri de articole pe care le-ai scrie. După ce ai titlurile, notează câteva subtitluri pentru fiecare titlu. Probabil așa vei avea o imagine de ansamblu și vei alege mai ușor primul tău articol. După ce ai ales care va fi primul articol, scrie titlul în căsuța “Adaugă Titlu / Add Title”, iar mai jos scrie un mic text care să reflecte ceea ce va fi scris. Apoi adaugi un subtitlu și dezvolți. Dacă nu îți vin idei, studiază blogul alizera.

“Am scris primul meu articol, acum ce fac?”

Dacă ai ajuns până aici, ești pregătită să începi viața de blogger și să publici primul tău articol. În partea dreaptă a ecranului vei vedea un buton “Publică / Publish”. Odată apăsat, vei intra în rândul blogger-ilor, oameni care oferă informație din propria experiență sau după ce se documentează îndeajuns. Un sfat: Nu scrie articole doar ca să te afli în treabă, tu ai făcut acest blog pentru a face bani stând acasă… deci vei avea nevoie de vizualizări și abonați. Ceea ce ne duce la următorul subtitlu din acest articol…

Cum să faci bani de acasă cu noul Blog?

Am ajuns în sfârșit la capitolul “bani făcuți de acasă“, probabil cel mai așteptat din acest articol. De la început îți voi zice că va dura puțin până vei putea monetiza blogul, dar odată ce vei reuși vei putea lucra de acasă, de la munte, de la mare sau de pe o insulă (sună bine, nu?). De exemplu, chiar alizera.ro a început timid în 2014 cu dorința de consiliere a mirilor, dar a fost transformată în ceva mult mai mult datorită cererii femeilor care ne-au urmărit. Acum, alizera.ro are peste 150 000 de vizualizări lunare și abonați la noile articole… de ce să nu ajungi și tu să ai un astfel de blog?

Tipuri de monetizare a blogului

Există 3 tipuri principale pentru monetizarea blogului, iar acest aspect trebuie să îl alegi de la început și implementat când vei ajunge la peste 1000 de vizualizări lunare. Este bine de știut că poți migra de la o monetizare la alta, dar acest lucru se face foarte greu și nu este recomandat. Alege unul din tipurile monetizării blogului de mai jos și rămâi pe această opțiune, sau avansează cu fiecare tip în parte pe măsură ce blogul tău primește din ce în ce mai multe vizualizări.

1. Monetizare prin Google Adsense

Monetizarea blogului prin Google Adsense
Monetizarea blogului prin Google Adsense

 

Probabil cel mai ușor mod de a face bani cu un blog, Google adsense este cea mai căutată platformă de monetizare de pe internet, mai ales pe site-urile de știri. Dacă ai peste 1000 de vizualizări lunare, ai putea începe să o implementezi – probabil asta face ca această opțiune să fie foarte aleasă.

 

Există un “dar” totuși! Chiar dacă poate fi implementată timpuriu, pe un blog cu minim 1000 de vizualizări lunare, nu te aștepta la un venit extraordinar de mare. Mai mult de atât, acele publicități sunt oarecum enervante pentru anumite persoane care doresc să-ți citească articolele. În schimb, dacă faci articole care sunt la mare căutare, aceste publicități nu mai contează pentru utilizatori atâta timp cât își găsesc informația pe care o căutau.

2. Poți face bani cu Marketing Afiliat (Affiliate Marketing)

Faci bani cu Affiliate Marketing
Faci bani cu Affiliate Marketing

 

O opțiune de mijloc, dar care poate fi încadrată și cu tipul 3 (cel de mai jos) este monetizarea noului tău blog prin Marketing Afiliat. Affiliate Marketing este modalitatea de a recomanda produsele magazinelor online, iar dacă un utilizator de-al tău accesează acel link (care duce spre produsul acelui magazin online) și cumpără în următoarele 30 de zile, tu vei lua un comision cuprins între 5% și 30%, în funcție de politica fiecărui magazin. Pentru acest aspect, blogul tău are nevoie de minim 10 000 de accesări lunare și articolele tale să înceapă să țină loc de “influencer“. Cu acest tip de monetizare a blogului oferi informații și direcționări, deci nu mai este enervant cum sunt publicitățile oferite de la primul tip.

3. Vânzarea link-urilor sau backlink-urilor aduce venituri extraordinare

Monetizare prin vânzare de link-uri
Monetizare prin vânzare de link-uri

 

Acest tip de monetizare a blogului este cel mai bun din punct de vedere financiar. Dacă vrei să muncești de acasă și să fie principala sursă de venit, aici trebuie să ajungi. Pentru a putea vinde link-uri (așa zise “ancore”), blogul tău trebuie să aibă cel puțin 50 000 de vizualizări lunare, să poarte eticheta de influencer și să fie bine văzut pe paginile google (de obicei să ai mai multe articole pe prima pagină a Google). Odată ajuns la această performanță, poți face foarte mulți bani cu vânzarea link-urilor / ancorelor, vei ajuta utilizatorii să afle despre afacerile respective (cele care plătesc integrarea link-urilor), vei scrie articole foarte relevante și astfel, toată lumea va fi mulțumită. Gândește-te că poți ajunge să iei cel puțin 100$ pe un link… deci dintr-un articol poți face chiar și 1000$… și asta într-o zi de scris. Această metodă de a face bani de acasă este una americană, una care a dat roade în America încă din 2010, iar la noi abia începe… așa că deschide acel blog cât mai repede!

Ce tip de monetizare să alegi pentru a face bani de acasă?

Încep prin a zice că toate acele tipuri de monetizare a blogului sunt bune, dar depinde de tine și de nișa aleasă pentru articole. De exemplu, dacă vei avea știri și vei scrie zilnic câte 10-15 știri, Google Adsense este cea mai buna opțiune. Dacă vei scrie despre fashion sau beauty, Affiliate Marketing este ceea ce ar trebui să utilizezi. Dacă vei scrie informații despre tehnologie, liste informative, sau orice alte informații, vânzarea de link-uri este cea mai bună opțiune. Totuși, ai putea să faci un blog hibrid în care poți folosi simultan 2 din cele 3 tipuri de monetizare.

Când este bine să începi să îți creezi propriul blog și când vei începe să faci bani?

Oricând este bine să începi să faci bani de acasă cu un blog, dar pentru asta este nevoie să începi cât mai repede. Dacă nu ai timp acum să începi, salvează acest articol marca alizera și începe de îndată ce ai posibilitatea de a sta liniștită câteva ore. Banii de acasă nu se fac ușor, dar dacă vei “prinde” publicul cu articole excelente, nu îți vei mai face griji financiare.

 

În funcție de ce metodă de monetizare vei alege, tot atunci vei începe să faci și bani. Prima metodă poate fi implementată dupa 6 luni de la crearea blogului, iar ultima la câțiva ani. Ce este important este că monetizarea este cheia succesului oricărui blogger, dar altceva este mai important: mândria când vei vedea că lumea îți citește articolul.

La ce venit să mă aștept dacă am succes?

În cazul în care vei avea succes, veniturile tale nu vor putea fi calculate în lei, ci în Euro sau Dolari… și aici vorbim de mii sau chiar zeci de mii. Pe măsura succesului tău va veni și rodul muncii tale. Partea cea mai bună este că un blog nu poate merge decât înainte, așa că nu va fi nevoie să îți faci griji că roborul crește, economia României se duce pe apa Sâmbetei, guvernul este corupt, investițiile sunt puține sau mai știu eu ce problemă economică .. Ai nevoie de un laptop, internet și idei pentru articole!

De ce alizera.ro oferă astfel de informații?

Probabil te gândești că dacă îți vei face un blog cu aceeași nișă, vei fi în competiție directă cu alizera. Țin să precizez că nu este așa deloc. Mai mult de atât, blogger-ii se ajută între ei, iar prin acest articol nu voi crea competiție, ci oameni care își vor aminti unde au citit articolul care le-a schimbat viața. Amintește-ți atât: Scrie articole cu informații adevărate, informații culese din surse sigure, STOP fake news-urilor. Dacă alegi calea fake-news nu te vei putea întoarce, iar pe lângă faptul că blogul tău va fi criticat de oameni, alte bloguri sau media, te vei alege și cu penalizare din partea Google / Bing / Yahoo… și nimeni nu vrea asta .. e ca și cum statul îți închide magazinul…

Acum știi cum să faci bani muncind de acasă

Acum că știi cum să pui pe picioare propriul tău business, nu este nevoie decât de voință și puțin timp. Îți vei mulțumi mai târziu, crede-mă. Poți chiar munci de acasă pentru venituri suplimentare și în același timp să fii și angajat/ă. Îți doresc mult noroc și așteptăm întrebări completând formularul de contact.

Acest articol despre crearea unui blog a fost scris cu ajutorul echipei SEO Genesis, echipă care a creat website-ul alizera.ro și se ocupă de SEO.