Durere de dinți? Simptome și Proceduri

În general, durerea este un răspuns protector care variază de la o senzație minoră până la durere severă și informează organismul că ceva nu este în regulă. În ceea ce privește durerea dentară, aceasta este cauzată de o reacție a nervilor din interiorul camerei pulpei unui dinte, cu severitatea dependentă de tipul și gradul stimulului. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva tipuri de dureri dentare și posibilele cauze și tratamente ale acestora.


Ce vei găsi în acest articol?


 

Simptom: Sensibilitate la alimente și lichide calde sau reci

Posibilă problemă

Dacă disconfortul durează doar câteva momente, în general, sensibilitatea nu semnalează o problemă gravă. Poate fi cauzată de o mică suprafață cariată în interiorul dintelui, o plomba căzută sau dislocată sau o rădăcină expusă din cauza retragerii gingivale sau din cauza abraziunii dentare.

Ce trebuie să faci?

Dacă suprafața radiculară este sensibilă, păstreaz-o curată și ferită de placa bacteriană dentară. Folosește o periuța de dinți moale, curățând foarte ușor pe linia gingiilor și periază nu mai mult de două ori pe zi. Folosește pastă de dinți cu fluor pentru dinți sensibili. Poți încerca chiar și pasta de dinți pe post de unguent, frecând-o pe suprafața rădăcinii timp de aproximativ zece minute. Dacă sensibilitatea continuă, consultă medicul stomatolog.

Simptom: Sensibilitate la alimentele calde sau reci după tratamentul stomatologic

Posibilă problemă

Lucrările dentare pot duce la sensibilitate dentară ca urmare a inflamației țesuturilor pulpei din interiorul unui dinte.

Ce trebuie să faci

Această sensibilitate nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile; totuși, dacă recent ai fost  la stomatolog pentru tratarea unei carii sau ți-ai pus recent o plombă sau o coroană, este necesară o perioadă mai lungă de timp pentru normalizare; poate chiar 1-2 săptămâni.  Medicamentele pentru durerile ușoare, precum aspirina sau ibuprofenul sunt de mare ajutor. Dacă durerea persistă sau se înrăutățește, consultă medicul stomatolog.

Simptom: Durere ascuțită atunci când muști din alimente

Posibilă problemă

O carie, o plombă dislocată sau un dinte ciobit sunt posibilele cauze.

Ce trebuie sa faci

Programează-te la cabinetul stomatologic pentru a diagnostica problema înainte ca durerea să se acutizeze. Caria va trebui îndepărtată și plomba dislocată să fie înlocuită de medicul stomatolog. În cazul în care durerea este cauzată de deteriorarea țesutului pulpar, medicul stomatolog specializat în endodonție va efectua un tratament de canal ce constă în curățarea pulpei dentare deteriorate,  dezinfectarea canalului rădăcinii și umplerea și sigilarea spațiului rămas pentru a salva dintele. Un dinte ciobit poate fi dificil de tratat, nu numai dacă implică pulpa, ci și în funcție de locația și adâncimea fisurii.

Simptom: Durere persistentă după ce consumi alimente sau lichide fierbinți sau reci

Posibilă problemă

Este posibil ca pulpa dentară să fie inflamată, de obicei, ca urmare a unei degradări profunde sau a unei traume fizice.

Ce trebuie să faci

Consultă medicul stomatolog sau endodontul pentru a diagnostica problema înainte ca durerea să devină severă din cauza dezvoltării unui abces. Dintele va avea nevoie probabil de tratament de canal pentru a îndepărta țesutul deteriorat și a salva dintele.

Simptom: Durere apăsătoare și presiune resimțită în zona dinților superiori și zona sinusoidală pe una sau ambele părți

Posibilă problemă

Durerea resimțită în zona sinusurilor este adesea asociată cu dinții superiori din spate, deoarece au aceiași nervi. Prin urmare, originea acestei dureri poate fi dificil de determinat. Durerea sinusală se poate simți ca o durere dentară și invers. De aceea, congestia sinusală din cauza unei răceli sau a unei gripe poate provoca dureri în dinții superiori. În plus, este important să se stabilească dacă încleștarea sau măcinarea dinților este un factor, deoarece acestea provoacă simptome similare.

Ce trebuie să faci

Consultă medicul stomatolog sau endodontul pentru a afla dacă simptomele au cauze dentare; altfel s-ar putea să fie nevoie să faci o vizită medicului de familie. Nu aștepta ca durerea să se amplifice!

Simptom: Durere acută și constantă, dar dificil de identificat de la care dinte

Posibilă problemă

Țesutul pulpei din interiorul unui dinte este infectat acut, inflamat. Acest lucru este, în general, un răspuns la degradarea dentară (carie) care se apropie foarte mult sau pătrunde în nerv.

Ce trebuie să faci

Consultă imediat medicul dentist pentru o examinare amănunțită. Odată ce dintele problematic este izolat, un tratament al canalului radicular pentru a îndepărta țesutul pulpar infectat va aduce alinare în timp ce dintele este salvat.

Simptom: Durere severă constantă însoțită de umflarea gingiei și sensibilitate la atingere

Posibilă problemă

Un dinte poate avea o infecție sau un abces care s-a răspândit din pulpa dentară în țesuturile parodontale și în os.

Ce trebuie să faci

Consultă imediat medicul stomatolog sau endodontul. Probabil va fi necesar un tratament de canal radicular. Medicamentele vor ajuta la reducerea simptomelor, dar nu aștepta ca durerea să se agraveze.

Mai multe informații

Atenție! În exemplele de mai sus, sunt sugerate posibile probleme și soluții, dar acestea sunt orientative. În toate cazurile de durere sau disconfort al maxilarului sau al dinților, consultă medicul dentist cât mai repede posibil pentru o evaluare și un tratament adecvat.  Este mai bine să previi decât să tratezi, iar consultația periodică recomandată de medicul dentist te poate scăpa de multe probleme viitoare!

 

Acest articol a fost realizat cu ajutorul specialiștilor Clinicii Stomatologice Swiss Ecodent din București (sector 2).