Erupția dentară poate fi destul de inconfortabilă pentru bebelușul tău, mai ales că aceasta este însoțită, de cele mai multe ori, de dureri și inflamații ale gingiilor. Dar, cu cât știi mai multe despre această perioadă din dezvoltarea copilului, cu atât îl poți ajuta să se liniștească și să-și dezvolte noul zâmbet sănătos.
Experiența apariției primilor dinți poate fi diferită pentru fiecare copil. Iată răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre erupția dentară la copii.
Ce vei găsi în acest articol?
- La ce vârstă începe dentiția?
- Cât durează erupția dentară?
- Este erupția dentară mereu dureroasă?
- Care sunt simptomele erupției dinților de lapte?
- Simptomele sunt mai grave pe timp de noapte?
- Ce remedii funcționează pentru ameliorarea durerilor gingivale provocate de apariția primilor dinți?
- Mai pot alăpta?
- Bebelușii mănâncă mai puțin in perioada dentiției?
- Când ar trebui să încep igiena dentară a copilului meu?
- Când este cazul să merg cu copilul la dentist?
La ce vârstă începe dentiția?
Primul dinte al bebelușului tău poate apărea încă de la vârsta de 5 luni sau mai târziu, chiar și până la 1 an sau mai mult. Vârsta medie este de aproximativ 6 luni. Dacă bebelușul tău s-a născut prematur, dinții lui se vor forma mai greu, deci își vor face aparița mai târziu. Totodată, la unii bebeluși, dinții pot apărea în perechi, în timp ce la alții apar pe rând.
Cât durează erupția dentară?
Un singur dinte va provoca de obicei disconfort cel mult câteva zile, dar poate dura mai mult pentru unii bebeluși. Întregul proces este de obicei finalizat până la vârsta de 2-3 ani, iar dinții încep apoi să cadă în jurul vârstei de 6-7 ani.
Este erupția dentară mereu dureroasă?
Dentiția este asociată cu durerea, dar nu este o regulă strictă. Copiii mai mici pot părea să sufere mai mult din cauza apariției dinților, deoarece sunt mai puțin obișnuiți să facă față disconfortului.
Care sunt simptomele erupției dinților de lapte?
Primul semn al apariției dinților pe care mulți părinți îl observă este îmbufnarea și irascibilitatea copilului. Dar există simptome dentare mai frecvente care trebuie avute în vedere, inclusiv:
· salivare excesivă
· gingii roșii, umflate
· roșeață pe obraji sau barbie
· nevoia de a mușca/mesteca obiecte
· respingerea alimentelor
· somn tulburat
· frecarea feței sau tragerea urechilor
Atenție! La unii copii poate apărea un singur simptom din cele enumerate mai sus, în timp ce alții pot experimenta mai multe deodată.Simptomele sunt mai grave pe timp de noapte?
Bebelușul tău poate părea mai deranjat de disconfortul dentar pe timp de noapte deoarece există mai puține distrageri. Erupția dintelui de lapte îi poate determina pe unii copii să se trezească de mai multe ori în timpul nopții.
Ce remedii funcționează pentru ameliorarea durerilor gingivale provocate de apariția primilor dinți?
Dacă micuțul tău simte dureri de dinți, există mai multe remedii și produse pe care le poți încerca. Acestea includ:
· Masajul gingival. Asigură-te că degetele sunt curate și freacă ușor zonele inflamate ale gingiilor bebelușului. Această contrapresiune le poate oferi o ușurare temporară.
· Jucării speciale pentru dinți – jucăriile moi, din silicon solid sau din cauciuc ajută la calmarea durerilor gingivale.
· Gel gingival. Dacă durerile persistă, poți întreba medicul dentist pediatru despre gelul gingival. Acesta îți va recomanda produsul cu doza corectă pe care să o aplici pe gingiile copilului. În general, aceste geluri conțin analgezice și antiinflamatoare.
· Medicamente. Dacă remediile homemade nu funcționează, întreabă medicul pediatru sau dentistul pediatru despre alte opțiuni analgezice mai puternice.Mai pot alăpta?
Unii bebeluși preferă să fie alăptați mai des în timpul apariției primilor dinți pentru confortul pe care îl oferă, în timp ce pentru alții, acțiunea de supt poate agrava durerea. Dacă ești îngrijorată că bebelușul va mușca, masează-i ușor gingiile din când în când folosind un deget curat pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului.
Bebelușii mănâncă mai puțin in perioada dentiției?
Unii bebeluși pot găsi mâncarea incomodă atunci când gingiile sunt umflate, în timp ce alții ar putea dori să mănânce mai des pentru a pune presiune pe acestea.
Când ar trebui să încep igiena dentară a copilului meu?
De îndată ce apare primul dinte al bebelușului, trebuie să începi să ai grijă de el. Cariile pot afecta orice dințișor și copii de toate vârstele, deci este importantă o curățare regulată.
Periază sau freacă ușor dintîi de lapte folosind apă. Nu este nevoie să folosești pastă de dinți, deoarece bebelușii tind să o înghită pur și simplu. Acest lucru ar trebui să fie suficient, dar consultă-te cu medicul dentist pentru a fi sigură. De obicei, după vârsta de un an poți să folosești și o pastă de dinți. Igiena zilnică a bebelușului se face de două ori pe zi, folosind pastă de dinți de mărimea unui bob de orez la început, cantitatea ajungând la mărimea unui bob de mazăre după vârstă de 1 an.Când este cazul să merg cu copilul la dentist?
Erupția dinților de lapte poate fi un episod destul de neplăcut, însoțit de durere, iritabilitate, insomnii și uneori febră. Consultarea specialistului în stomatologia copiilor (pedodont) este binevenită. Medicul pedodont îți poate spune dacă simptomele indică ceva mai mult, de exemplu o infecție. În orice caz, dacă nu e ceva mai grav, vei primi sfaturi avizate și soluții pentru calmarea durerii.
La cine pot apela pentru erupția dentară a copilului meu?
Pentru orice problemă cu dentiția temporară sau permanentă a copilului tău, apelează cu încredere la cabinetul stomatologic pentru copii Swiss Ecodent din București, sector 2 (zona Floreasca). Medicii specializați în stomatologia pentru copii știu să explice pe înțelesul acestora, au răbdare, sunt calmi, câștigând astfel încrederea micilor pacienți. Copiilor mici le este captată atenția prin jocuri interactive, culori și sunete melodioase.
Mai multe detalii despre Clinica Kinder Swiss Ecodent

Oglindă, oglinjoară! Cine are cei mai frumoși dințișori din țară?
Oglinda răspunse de-ndată: – Tu îi ai, pentru că ai venit la Dr. Nicoară!
Ai văzut vreodată pacient mai zâmbăreț după vizita la dentist?
La Clinica Kinder Swiss Ecodent copilul tău va beneficia, garantat, de cele mai bune servicii stomatologice.
📞 021.9394 sau Whatsapp 📲 0725.448.905 pentru programări la medicul pedodont Maria Nicoară!
Adresa: Str. Serghei Vasilievici Rahmaninov 2A, sector 2, Bucuresti (zona Floreasca)
Program: Luni-Vineri, 09:00 – 20:00