Știm cu toții importanța controalelor stomatologice regulate, de două ori pe an sau la recomandarea medicului dentist: fie pentru a ne asigura că totul este în regulă, fie pentru a afla de unde provin problemele și ce tratament să urmăm, fie pentru a ține sub control stadiul evoluției.
Ce vei afla în acest articol și de ce l-ai citi?
- Mai bine previi decât să tratezi!
- De ce trebuie să mă programez la igienizarea dentară?
- Ce se întâmplă în cadrul unei ședințe de profilaxie dentară?
- Eu ce pot face în plus, să am grijă de dinții mei acasă?
Acest lucru ajută medicul stomatolog să fie la curent cu situația orală a pacientului și să prevadă schimbările ce pot interveni, înainte ca acestea să devină serioase sau chiar prea costisitoare.
Însă cum rămâne cu recomandarea pentru programările la igienizarea dentară? Există și aici o regulă? Bineînțeles, dacă dorim să avem grijă totală de dinții noștri. Igienizarea periodică vine în completarea controalelor recomandate de medicul dentist.
Mai bine previi decât să tratezi!
O ședință de profilaxie dentară costă în jur de 200-250 de Lei, în timp ce prețul pentru tratarea unei carii variază de la 150 de Lei și până la 220 de Lei / carie. Prețul înlocuirii unui dinte lipsă, de la 400 de Lei pentru o punte dentară și prețul unui implant dentar variază, în general, între 760 și 1600 euro. Prin urmare, mai bine previi decât să tratezi!
De ce trebuie să mă programez la igienizarea dentară?
- Prin igienizările periodice oferim ocazia dinților să fie curățați într-un mod profesional, în cabinetul stomatologic, de către o persoană dedicată și cu experiență.
- Astfel, placa dentară va fi înlăturată și în acest mod evităm depunerea ei în cantități periculoase pentru gingie.
- Tartrul de pe dinți poate duce la probleme cu gingiile, care se pot înroși sau inflama și chiar deveni dureroase și sângerânde la periaj.
- Aceste lucruri rămânând nerezolvate, gingia se poate îndepărta de dinte, lăsând un spațiu în care se depun bacterii și resturi alimentare, iar în final riscăm pierderea dinților.
- Ședința de igienizare, pe lângă faptul că este un element important în menținerea sănătății orale, conferă și o senzație incredibilă de dinți curați, suprafețe netede și respirație proaspătă!
- În plus, acest proces ajută și la îndepărtarea petelor cauzate de fumat și a consumului de băuturi și mâncăruri colorate. Prin urmare, dinții vor deveni mai albi!
Ce se întâmplă în cadrul unei ședințe de profilaxie dentară?
O ședință de igienizare a dinților constă în trei etape:
- detartraj
- periaj
- air-flow
Detartrajul este operațiunea prin care un aparat cu ultrasunete va înlătura tartrul de pe dinți, depus în timpul trecut de la ultima curățare.
Următorul pas este periajul profesional specific, în cabinetul stomatologic, cu o periuță cu peri puternici, dar delicați, pe care se aplică o pastă de dinți special abrazivă.
Ultima procedură este air-flow-ul, în care dinții sunt curățați cu un jet puternic de apă cu pudră profesională și care, pe o dantură sănătoasă, poate chiar albi dinții cu până la o nuanță.
Important este de știut faptul că și o dantură fără probleme și cu o rutină de curățare temeinică acasă va necesita atenție specială dedicată și programări periodice la igienizare!
Programează-te acum pentru un boost al sănătății orale și grijă față de dinți și gingii, care te vor ajuta la starea generală de bine și la sporirea încrederii în sine pe termen lung! Clinica Stomatologică Swiss Ecodent din București – 021.9394, număr cu tarif normal.
Eu ce pot face în plus să am grijă de dinții mei acasă?
Expertul în igienă dentară care se ocupă de procesul de curățare este cel care trebuie, la final, să recomande metode de păstrare a igienei dentare pe care să le puteți adopta pentru o sănătate orală adecvată. Recomandările sunt personalizate, acestea fiind emise în urma analizării situației dentare în timpul ședinței de profilaxie și pot include:
- periuțe de dinți cu peri mai moi sau mai tari
- paste de dinți specifice
- apa de gură potrivită
- periuțe interdentare de diverse mărimi
- folosirea aței dentare sau a dușului bucal.
De reținut, însă, că aceste metode vin în completarea rutinei de igienă pe care o putem ține acasă, dar nu înlocuiesc ședința profesională de igienizare din cabinetul stomatologic!