Istoria și Semnificația unor Obiceiuri și Accesorii la Nuntă

Istoria și Semnificația unor Obiceiuri și Accesorii la Nunta. Ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru. Exista o semnificație pentru fiecare în parte.

Astfel, “ceva vechi” poate fi o bijuterie a bunicii, o batistă a mamei sau alta amintire de familie, simbolizând continuitatea familiei și a tradiției; “ ceva nou” (rochia de mireasă, o bijuterie nouă) reprezintă prosperitatea viitorului, “ceva împrumutat” (o monedă, o eșarfă) aduce noroc atât miresei, cât și celui care a împrumutat; iar “ceva albastru “ (jartiera sau o floare) simbolizează fertilitatea miresei.

 

 

1. Voalul miresei – Un Obicei de Nuntă Străvechi

 

Sunt multe semnificații legate de voalul miresei. În continuare vom enumera câteva:

Acesta, înainte, avea rolul de a ascunde fața miresei, pentru a nu fi văzută de spirite care ar fi putut sa o răpească.  Totodata voalul miresei simbolizează virginitatea și sfioșenia ei în fața lui Dumnezeu, dar de-a lungul timpului a fost folosit și pentru a-i feri chipul de privirea unui vechi iubit gelos care ar putea strica ceremonia.

O altă superstiție referitoare la voalul miresei este că acesta are rol de protecție a familiei mirelui de puterile pe care le deține mireasa pana în momentul căsătoriei. 

 

În Roma antică mirele nu își putea vedea aleasa decât în ziua nunții. Tocmai de aceea, mireasa purta voal pentru a-și ascunde frumusețea sau urâțenia și pentru a nu-și pierde alesul.

 

2. Furatul miresei – Un Obicei de Nuntă Tineresc

 

Probabil cel mai răspândit obicei românesc, este și va rămâne unul din cele mai adorate de public! Se zice că dacă mireasa este furată până la miezul nopții, nașul trebuie să plătească răscumpărarea ei, iar dacă este furată după ora 00:00, este datoria mirelui să plătească.

 

Și care este totuși semnificația furatului miresei? Se presupune că mirele trebuie sa aibă ochi doar pentru mireasa lui și să nu lase nuntașii să profite de neatenția sa. Dacă totuși se întâmplă asta, mirele trebuie să o caute și, mai apoi, s-o răscumpere pe aleasa lui.

 

3. Jartiera miresei – Un Obicei de Nuntă Evreiesc

Obiceiul jartierei este de origine evreiască, fiind simbol al fidelității soției până în ziua nunții. De regulă aceasta avea culoarea albastra și era purtată de la pețit și până în ziua nunții. În zilele noastre, obiceiul jartierei a fost preluat de mai toate țările europene, ajungând și la noi în țară, fiind primit destul de bine de către public.

 

Totodată scoaterea jartierei de pe piciorul miresei cu dinții de către mire este semn al nerăbdării și dragostei ce i-o poartă. După ce este dată jos, mirele arunca jartiera bărbaților neînsurați. Cel care o va prinde se va căsători până la sfârșitul anului cu aleasa inimii.

 

Despre Istoria și Semnificația unor Obiceiuri la Nuntă putem vorbi neîncetat și tot nu vom putea acoperi vasta istorie a acestora. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de nuntă