Modificări ale Corpului la Femei Însărcinate

Singura modificare pe care o femeie însărcinată o observă, este la nivelul abdomenului. Femeile gravide suferă numeroase transformări, însă nu toate sunt vizibile. Din fericire, multe dintre aceste modificări sunt temporare şi nu trebuie să te alarmezi!

„Organismul femeii însărcinate se schimbă, se transformă, pentru a putea susţine atât corpul mamei, cât şi pe cel al bebeluşului în creştere. Cele mai multe modificări sunt comune şi nu trebuie să creeze îngrijorări, de aceea, cel mai bine este ca femeia însărcinată să se documenteze şi să întrebe medicul ginecolog cu privire la acestea, pentru a fi în temă”

Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie

1. MODIFICĂRI LA NIVELUL CREIERULUI

Creierul în Sarcina
Creierul în Sarcina

Scanările IRM ale femeilor însărcinate au arătat că mărimea creierului se micşorează, de fapt, în trimestrul al treilea, dar revine la dimensiuni normale la câteva luni după naştere.

Alte cercetări au constatat că memoria pe termen scurt, concentrarea şi capacitatea de învăţare sunt afectate semnificativ la sfârşitul sarcinii. Nimeni nu ştie exact de ce se produce această modificare, dar lipsa de somn în această perioadă destul de incomodă poate contribui la modificări ale creierului.

2. MODIFICĂRI LA NIVELUL OCHILOR

Modificări ale Ochilor în Sarcină
Modificări ale Ochilor în Sarcină

Dacă apare un disconfort la nivelul ochilor când te uiţi la un film, dă vina pe retenţia de lichide şi pe cea a hormonului de sarcină. Corneea ochilor tăi se umflă împreună cu restul corpului. Pe măsură ce corneele se îngroaşă şi se curbează mai mult, modul în care refracţionează imaginile vizuale în ochi se schimbă. Vestea bună este că vederea ar trebui să revină la normal în termen de 3 luni de la naştere.

Chiar dacă vederea rămâne neschimbată, aproape una din patru purtătoare de lentile în timpul sarcinii constată că acestea devin insuportabile. Cauza este hormonală. Acestea nu se mai potrivesc ochilor tăi, iar nivelurile de hormon fluctuant usucă corneea şi reduc producţia de lacrimă.

„Este indicat să faci o vizită oftalmologului, care îţi poate modifica puţin dioptriile, până după naştere. Dacă lentilele te deranjează este bine să alegi o pereche de ochelari. De asemenea, poţi încerca să foloseşti picături de lubrifiere sau alte soluţii care vor elimina acest disconfort”.

Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie

3. MODIFICĂRI LA NIVELUL GURII

Gingii Umflate în Sarcină
Gingii Umflate în Sarcină

Ai auzit vreodată asocierea dintre sarcină şi pierderea dinţilor? În timp ce calciul necesar pentru a construi oasele bebeluşului vine din dieta ta, dinţii tăi ar putea fi expuşi riscului de gingivită de sarcină.

Maladia, care afectează aproape toate mamele însărcinate, apare atunci când vasele de sânge dilatate umfla gingiile, care devin mai puţin rezistente la infecţie. Modificările hormonale fac, de asemenea, ca bacteriile să se înmulţească mai mult în cavitatea bucală.

Este bine să ​​ai o igienă dentară corectă mai ales în timpul sarcinii, pentru a evita astfel de probleme.

4. MODIFICĂRI LA NIVELUL NASULUI

Miros foarte Dezvoltat în Sarcină
Miros foarte Dezvoltat în Sarcină

Femeile însărcinate nu înţeleg de ce în timpul sarcinii simt mirosurile mult mai puternic, de aceea, de multe ori, li se face rău şi varsă. Acest lucru apare mai ales în primele luni de sarcină, când este prezent şi răul de dimineaţă. În timpul primului trimestru, o aversiune faţă de mirosurile nocive ajută femeile să stea departe de alimentele cu un conţinut ridicat de bacterii sau toxine naturale, care ar putea dăuna fătului în această perioadă crucială de dezvoltare.

În timp ce sarcina progresează, femeile însărcinate vor observa diferenţe la nivelul nasului, deoarece fluxul sanguin crescut către membranele mucoase îl face să se umfle. Rezultatul, poate un nas decongestionat, ca în cazul unei răceli. Dacă ai sângerări nazale frecvente poţi da vina pe modificările hormonale care modifică structura mucoasei.

5. MODIFICĂRI LA NIVELUL PIELII

Piele mai Strălucitoare în Sarcină
Piele mai Strălucitoare în Sarcină

Strălucirea pielii femeilor însărcinate este datorată nivelurilor ridicate de estrogen, care sporesc cantitatea de sânge care curge prin vene cu până la 50% pentru a susţine circulaţia fătului. Din păcate, ele sunt predispuse la o serie întreagă de probleme de piele mai puţin pline de farmec. Hormonii de sarcină pot revigora glandele umede, de exemplu, declanşând apariţia acneei.

Pe lângă aceste modificări mai puţin cunoscute şi explicate, femeile însărcinate se confruntă cu multe schimbări mai mult sau mai puțin plăcute. Orice agravare şi exagerare trebuie anunţată medicului ginecolog pentru a lua măsuri la timp.

Sursa CSID

6. LINIA MARONIE A SARCINII

Linia Maronie a Sarcinii
Linia Maronie a Sarcinii

Pe fondul secreției abundente de hormon melanostimulent, creşte cantitatea de melanină, adică pigmentul cutanat, care dă pielii o nuanță mai închisă. Deşi ciudată, este deja impământenită „linia maronie de sarcină“, cea dintre ombilic şi pubis capătă o nuanță maronie. Mai târziu în sarcină, se pot pigmenta mameloanele şi areolele mamare.

7. TRANSPIRAȚIE EXCESIVĂ

Transpirație Excesivă în Sarcină
Transpirație Excesivă în Sarcină

Fluxul crescut de sânge generează mai multa căldură, iar transpirația este arma prin care organismul încearcă să regleze temperatura corpului. Deci, vei transpira mai mult. Totuşi nu trebuie să te îngrijorezi. Acest lucru este normal şi va dispărea odată cu naşterea.

8. MAI PREDISPUSĂ LA ACNEE

Femeile Gravide sunt mai Predispuse la Acnee
Femeile Gravide sunt mai Predispuse la Acnee

Hormonii de sarcină aduc o formă mai “agresivă” a erupției pielii sub forma de acnee. Schimbările hormonale stimulează glandele seboree care se inflamează sub forma de pustule (cosuri). După ce echilibrul hormonal este instalat, coşurile dispar.

9. PĂRUL NU MAI CADE

În Sarcină Părul nu mai Cade
În Sarcină Părul nu mai Cade

În sfârşit şi o veste bună! Căderea părului este o obişnuință, dar în sarcină, din cauza schimbărilor hormonale, nu numai că previn căderea părului, dar îl pot face mai strălucitor şi plin de vitalitate. Dar acest aspect revine la normal după naştere.

Ce urmează după ce naşti?

Ca o concluzie, toate aceste modificări dispar în primele trei luni după naştere. Deci nu-ți face griji pentru niciuna din modificările de mai sus. Totuşi, este păcat că modificarea hormonală ce face ca părul să nu mai cadă nu rămâne  😥 . C’est la vie!

Aşteptăm un coment din partea ta cu alte modificări ale corpului