Tendințe de design și amenajări interioare în 2020

Cuvintele cheie în materie de design interior pentru anul 2020 sunt: stare de bine, confort și sustenabilitate. Astfel, tendințele anului 2020 conduc spre alinierea la natură, spre formele organice și spre simplitate.


Ce vei afla în acest articol…


În era tehnologiei, în care gadget-urile, aplicațiile și soluțiile ingenioase ne fac viața mai ușoară, designerii ne propun să revenim la origini și să ne îndreptăm atenția către natură, către mediul înconjurător și către simplitate. Prin urmare, în 2020 revin la modă tendințele retro, art deco, ce oferă acel sentiment clasic de „acasă” dar într-un stil modern.

Materiale în tendințe 2020 pentru amenajările interioare

În 2020, revin în atenția noastră materialele naturale, eco-friendly, precum piatra naturală, lemnul, iuta, ratanul și bambusul.

Piatra Naturală – mereu în tendințe

Piatra naturală este unul dintre cele mai sustenabile materiale existente la ora actuală, deoarece reduce la maximum impactul bunurilor rezultate din prelucrarea ei asupra mediului înconjurător și are o durată de viață foarte lungă. Tocmai din acest motiv, piatra naturală va fi la mare căutare și în 2020.  

 

Cum se întreține piatra naturală?

Ușor de întreținut, cu o durată de viață de +100 ani, rezistentă la umiditate, la temperaturi scăzute și ridicate, piatra naturală se va dovedi o alegere excelentă pentru oricare din camerele în care ai hotărât să o incluzi. Amenajările interioare cu piatra naturală sunt potrivite atât pentru bucătărie, baie, living, cât și pentru dormitor.

 

Ce piatră naturală să aleg?

Indiferent că alegi piatră decorativă, granit, marmură, travertin sau ardezie, include piatra naturală în construcția efectivă a căminului tău, dar și în decorațiuni.  

Piatra naturală mozaic, plăcile de granit, travertin sau ardezie pot fi utilizate pentru pardoseli în bucătărie și living. Placajele de marmură pot fi utilizate pentru pardoseli și placări verticale în baie. Plăcile de granit pot fi utilizate ca blat pentru mobila de bucătărie, insula de bucătărie sau dulapul de baie. Piatra naturală în forme regulate sau piatra naturală scapițată poate fi folosită pentru placarea unui perete din living sau dormitor, în locul cărămizii aparente.

 

Piatra naturală se potrivește cu alte decorațiuni?

Indiferent de tipul de design interior pentru care optezi (scandinav, mediteranean, toscan, minimalist), prin alegerea texturii, finisajului și culorii potrivite, vei putea integra piatra naturală în amenajarea interioară a casei sau apartamentului tău.

Când vine vorba de culori, în 2020, piatra naturală în nuanțe naturale va fi la modă. Se completează perfect și face un contrast frumos cu lemnul, fierul forjat, sticla și împletiturile din iută și ratan.

Împletiturile din lemn, bambus, iută și ratan – revin în tendințe în 2020

Amenajări interioare cu împletituri din lemn bambus iută și ratan
Amenajări interioare cu împletituri din lemn bambus iută și ratan

Dacă în trecut împletiturile din lemn, bambus, iută și ratan au fost foarte rar folosite în amenajările interioare, în 2020, datorită impactului minim invaziv asupra mediului înconjurător și a naturii lor organice, acestea vor contribui la definirea unui design interior memorabil, cu o atmosferă aparte, rustică și rafinată.

Împletiturile din bambus, lemn, iută și ratan sunt disponibile într-o varietate largă de texturi și pot fi folosite pentru panouri decorative, uși glisante sau paravane, panouri murale. De asemenea,, poți opta pentru scaune, fotolii sau mese din ratan împletit.

 Dacă alegi pardoseli din lemn sau mobilier din lemn / ratan împletit, îți recomandăm să le tratezi cu lac pe bază de ceară naturală, fără substanțe chimice.

 

Iată un alt exemplu de amenajări interioare care au la bază materialele anului 2020:

Marmura, granit, piatra, naturala, Bacau - Vinca
Marmura, granit, piatra, naturala, Bacau – Vinca

Culorile anului 2020 pentru amenajări interioare

Orice designer de interior va confirma că prin alegerea culorii potrivite poți transforma o încăpere. Chiar dacă de la an la an tendințele în materie de culori se schimbă, asta nu înseamnă că trebuie să îți reamenajezi întreaga casă. Poți adăuga accesorii în tendințe sau poți adăuga accente de culoare, care să schimbe radical atmosfera încăperii.

Ce culori vor fi în tendințe în 2020 în materie de design interior? De la nuanțele bogate, pline de dispoziție pozitivă, până la nuanțele neutre, elegante, clasice.

Albastru Clasic – Culoarea Pantone a anului 2020

Institutul Pantone, autoritatea internațională în domeniul culorilor și a sistemelor de culori, cu sediul în Carlstadt, New Jersey, a anunțat care este culoarea anului 2020: albastrul clasic.

Insuflând calm, încredere și conexiune, această nuanță de albastru evidențiază dorința noastră pentru o bază sigură și stabilă, pe măsură ce trecem pragul într-o noua eră. O nuanță atemporală și rezistentă, albastrul clasic este eleganță pură. Albastrul clasic se îmbină perfect cu o varietate de culori, în special albul, galbenul, auriul și verdele.

Câteva contextualizari se impun. În timp ce nuanțele deschise de albastru încetinesc metabolismul uman, creând o stare de calm, serenitate, relaxare, echilibru, albastrul electric și saturat creează dinamism și dramatism. Prea mult albastru iți transmite o stare de melancolie și poate crea senzația unui spațiu rece, neprimitor și conservator. Albastrul închis poate transmite eleganță, rafinament, inteligență și conservatorism. Albastrul regal poate reprezenta superioritate, prețiozitate.

Pasteluri calde – populare în amenajările interioare

Pastelurile vor fi extrem de populare în 2020, mai ales cele cu un plus de căldură și în tonuri pământești, naturale. Culorile pastelate, pale sunt culori delicate, „dulci”, jucăușe, drăguțe, romantice, feminine.

 Totuși, pentru a nu crea un design interior exagerat de romantic, sparge monotonia cu tușe de culori saturate, puternice, contrastante, precum albastrul clasic sau verdele închis. Combinația mea preferată – culori principale: verde pastel, roz pal și gri deschis + accente de albastru clasic.

Monocromaticele îndrăznețe

Monocromatismul nu trebuie să fie palid. Culori precum albastru de cobalt sau chiar violetul pot conferi spațiului personalitate. Îndrăznește mai mult în 2020! Make a statement! Combinațiile mele preferate pentru living: pereți în albastru clasic, canapea într-un albastru cu două tonuri mai deschise față de culoarea pereților,  fotolii galben-muștar, pardoseli din granit albastru-perlă, accesorii și decorațiuni aurii, argintii sau arămii (lămpi, lustră, oglinzi, măsuță cafea).

Albastru, verde și gri – un design interior de durată

Design interior cu culori precum albastru, verde și gri
Design interior cu culori precum albastru, verde și gri

Nuanțele intense de albastru, verde și gri, care se schimbă în funcție de ora din zi și de lumina din cameră, vor fi în tendințe în 2020. Acestea creează imediat un spațiu misterios și elegant. Poți sparge monotonia prin accesorii în culori pale (roz pal, galben nisip).

Verdele este culoarea vieții. Simbolizează reînnoire, natură, creștere, armonie, prospețime, siguranță, fertilitate și mediu. De asemenea, verde este în mod tradițional asociat cu banii și ambiția.

Concluzie pentru design-ul interior din 2020

  • Așadar, propunerile pe care le vom vedea în design-uri interioare pe parcursul anului 2020, au un obiectiv comun: să oferim casei un aspect confortabil și inspirat din natură. Astfel, materialele și textilele naturale, florile, plantele, nu trebuie să lipsească din casa ta.
  • Pe de altă parte, tendințele în design interior merg și către zona statement. Poate părea dificil să creezi un design interior ca în imaginile de mai sus, dar dacă stai bine să te gândești, să  înlocuiești varul alb de pe pereți cu unul într-o culoare închisă, puternică, în acord cu mobilierul, nu este chiar atât de greu. Chiar și un singur perete vopsit într-o culoare puternică sau un tapet deosebit va schimba total aspectul camerei.
  • Accesoriile strălucitoare nu dispar din tendințele anului 2020. Finisajul metalic auriu, argintiu, arămiu pot fi integrate cu succes alături de celelalte decoruri în tendințe.

 

Sperăm că aceste idei vă vor inspira în proiectele voastre de amenajare sau reamenajare a locuinței. Care este tendința voastră preferată din lista noastră?