Toxoplasmoza – Gândurile unei mămici ca tine

Toxoplasmoza este o boală parazitară des întâlnită, pe care omul o poate lua în urma contactului cu fecalele pisicilor infectate cu acest parazit (toxoplasma), ori din carnea infectată.

 

Articol scris de BuBu: “Fiind primul articol din viața mea, nu aș ști dacă există reguli de bază în scrierea acestuia și dacă ar trebui să urmez niște pași în realizarea acestuia. De un lucru sunt sigură, că voi invăța tot ce este necesar pentru a atinge o performanță în scrierea articolelor, motivându-mă să ies din zona de confort.”

 

Ce este Toxoplasmoza și cum se transmite?

Toxoplasmoza, femeia însarcinata si pisicile
Toxoplasmoza, femeia însarcinata si pisicile

 

Toxoplasma gondii poate să persiste perioade lungi de timp în corpul uman, ori in alte animale. Sunt cazuri în care anumiți oameni au imunitate la acest parazit, dar să nu ne bazăm pe acest lucru!

 

Poți contacta Toxoplasmoza dacă:

  • Dacă mănânci carne contaminată
  • Prin consumul de apă contaminată
  • Prin curățarea litierei pisciii, când animalul a eliminat parazitul
  • Prin atingerea oricărui lucru care a intrat în contact cu fecalele pisicii infectate
  • De la mamă la făt (congenitală)
  • Transplantul unui organ infectat sau prin transfuzia de sânge infectat

 

De ce am vrut să scriu despre toxoplasmoză?

În cei 28 de ani ai mei am învățat un lucru: nu poți ști cu exactitate ce simte un om, sau să înveți din experiența acestuia doar din poveștile sale, ca și cum “te pui în locul lui“. Speculații… Până nu treci personal prin așa ceva poți doar să bănuiești, doar crezi că știi ce înseamnă. Sunt la primul meu copil, și neavându-i pe părinții mei în preajmă, nici din partea soțului, ne-am descurcat singuri cum am știut mai bine. În primele luni de sarcină, trebuie făcute anumite analize și teste pentru siguranța bebelușului, dar mai ales a ta, ca și mamă.

 

Cum trăim în România, statul își bate joc de noi, la spital având parte de experiențe neplăcute, forțându-te să mergi la o clinică privată.. De fapt, cred că acesta este sistemul, să împingă oamenii să aleagă spitalele private. Mă rog… mergând la un spital de stat, nu am primit informațiile necesare și am întârziat cu anumite teste și analize.. Noroc că m-am trezit la timp și am ales un doctor priceput și calm, la privat bineînțeles!!

 

Despre ce vreau să vorbesc astăzi, este testul de toxoplasmă.. Adică dacă ești alergic la pisici, părul de pisici.. S. A. M.d.

Eu în perioada respectivă  dețineam o pisică (care a plecat imediat după aceea, din păcate). Problema este că nu toți doctorii dau această informație pentru toxoplasmă și multe mămici se trezesc cu probleme în sarcina, sau chiar după. Nu m-am gândit niciodată cât de grav poate fi părul de pisica la bebeluși.. până nu am întâlnit 2 frați, sora și frate mai bine zis, ambii fără inimă, cu un aparat înlocuitor care îi ajută să trăiască. De ce? Ei bine,când erau mici, mămicile neinformate dețineau pisici acasă, fără să cunoască repercusiunile (mai ales cele siameze,având părul foarte fin și care se poate strecura pe orice orificiu). Din păcate frații au pățit-o cum era mai rău. Ambii au înghițit păr de pisica și au fost nevoiți să fie operați pe cord și să le fie înlocuită inima cu un aparat. Oribil!! Să supui copiii la așa ceva și apoi să tragă toată viață pentru neglijența celor din cadrul medical.

Au o mare tăietură pe tot pieptul, auzindu-se aparatul cum bipăie.. Ce poate fi mai dureros? Și asta este doar una din problemele cu care se confruntă mămicile, sau mai bine zis, viitoarele mămici. Pisicile pot contacta toxoplasmoza numai dacă au consumat carne crudă sau șoareci infectațicu acest parazit.

 

Părerea mea față de Toxoplasmoză și efectele sale

Toxoplasmoza poate provoca leziuni ale creierului și convulsii copiilor infectați în perioada intrauterină. Pot apărea simptome la câteva săptămâni, luni sau ani de la naștere: pot fi afectate splina și ficatul, poate apărea fenomenul de surdocecitate (pierderea auzului și a văzului), se poate declanșa o formă de icter. Bebelușul are diaree, vărsături, probleme digestive și erupții cutanate. Bineînțeles, nu se întâmplă tuturor, dacă ești deja imună, nu o să ai probleme în sarcina, dar totuși ai grijă de bebelușul tău. Părerea mea, dacă vreți un animal de companie, cel mai indicat ar fi câinele: protejează familia, nu sunt probleme cu copiii, iar bebe o să aibă mereu companie și un “frate” de nădejde. Răbdare, dragele mele, dar dacă nu o aveți încă, veți învăța cum să o gestionați cu ajutorul bebelușului!

 

Cuvinte de final

Cam atât pentru azi! O să mă gândesc la alte subiecte delicate care trebuie tratate cu mai multă seriozitate din partea tuturor. Sper că m-am făcut înțeleasă și voi prinde experiență pe viitor, pe măsură ce scriu mai multe articole. Promit :)… Ah, și să nu uit, pentru o imunitate sporită, lăsați copiii să se joace afară cât mai mult, chiar dacă se murdăresc. În caz contrar, vor fi foarte slăbiți și mereu în nevoie de ajutor sanitar..cred că acesta va fi următorul subiect.. O seară bună